12 octombrie 2008

Piata echipamentelor SH

Ma tot uit pe cateva site-uri cu profil "radioamatoricesc", cumva din inertie. Nu tin neaparat sa cumpar ceva anume si nici sa vand, pur si simplu, ma uit si eu sa vad ce mai cumpara si vine lumea!
Astazi, am vazut acest anunt:

Mesaj postat de MARIAN YO9FZR Data: Fri 10 Oct 2008 02:15:06 (ora Romaniei)
ICOM IC 720 folosit numai in receptie, documentatie, microfon de mana, ambalaj original.Aspect si functionare impecabila.Trimit poze la cerere.Multumesc 73 MARIAN Pret informativ: 370 EUR

Pret informativ: 370 EUR

In primul rand, sa ne lamurim, ICOM IC720 este un echipament proiectat spre sfarsitul anilor '70 si intrat in fabricatie pe la inceputul anilor '80. deci este o statie care tinde spre venerabila varsta de 30 de ani!
In al doilea rand, mi se pare suspect ca un transceiver, dupa vreo 20 de ani sa mai fie intr-o stare impecabila! Poate doar daca a stat intr-un depozit! Numai ca si aceasta ipoteza cade, deoarece vanzatorul declara ca a fost folosit doar pe receptie.
Ce importanta poate avea utilizarea doar pe receptie? Se consuma ceva prin el?
Site-ul e-ham il crediteaza cu 3,9 puncte din 5 posibile, relevand o serie de probleme derivate din proasta functionare a unui comutator rotativ. Mi se pare credibil scorul obtinut, fiind vorba de patru pagini de mesaje referitoare la acest echipament.
Pentru cei care nu stiu mai nimic despre el, aflati ca este un TRZ de unde scurte, cu acoperire de la 0,1-30 Mhz, cu benzile clasice si WARC. Puterea de iesire este de 100W. Receptorul este cu dubla schimbare de frecventa. Nu are DSP si alea-alea, deci, o scula simpla.
Acuma, problema cu vechimea mi se pare foarte importanta! Transceiverul este unul clasic, realizat cu componente discrete. Care este semnificatia acestei observatii? Condensatoarele! Imaginati-va niste condensatoare de aproape 30 de ani in statia dumenavoastra! Mai devreme sau mai tarziu, vor necesita inlocuire. Iar statia este realizata modular, cu un sasiu pe care se gasesc cutii ce incorporeaza fiecare din modulele statiei!
Ei bine, toate ca toate, dar dimensiunile sunt impresionante! Vorbim aici de 241*111*311 mm si o greutate de peste 7 kg!
Pe o astfel de scula, se cer 350 EUR! In alte parti, pretul se invarte undeva pe la 100EUR.
Sigur ca este dreptul fiecaruia sa ceara un pret pe care il considera satisfacator la fel de bine cum este dreptul fiecaruia sa ofere cat vrea. Totusi, nu ma pot opri sa nu comentez ca un astfel de pret, pentru aceasta scula, este inadecvat.
Pentru aproximativ 400, 450 EUR, se poate achizitiona un echipament mult mai bun, FT100, de exemplu sau chiar si un FT857, versiunea fara DSP!



Niciun comentariu:

Most viewed posts in last 30 days