23 noiembrie 2008

WiFi Router dintr-un laptop

Zilele astea am avut de tras cu nemaipomenit de nesimtita retea RDS! M-am saturat sa le tot dau telefoane la care sa mi se spuna "Nu va restrictionam accesul la net cu un router dar nici nu va putem oferi suport!".
Ati ghicit! Folosesc un router (WiFi) cu care distribui internet din reteaua RDS (PPPoE) la 3 laptop-uri. Unul la sotie, unul la mine si altul la shack.
Din pricini necunoscute, router-ul a inceput sa dea rateuri la conectarea in retea. Conexiunea PPPoE este un dial-up via Ethernet...
Calculatorul se conecta instant dar nu si router-ul. Adica, un singur PC, ceea ce nu era acceptabil.

Am trecut in revista optiunile.
Prima incercata a fost sa schimb alte doua router-e, in afara celui care dadea rateuri. Nu a functionat.
A doua optiune, a fost sa pun modem GPRS in laptop-ul de la shack, sa partajez conexiunea GPRS cu cea Ethernet care ducea la router WiFi. Mergea, dar lesinat.
A treia optiune a fost sa studiez cum pot folosi placa WiFi din notebook pentru a transforma laptop-ul intr-un router WiFi. A mers, merge si e brici!

Iata cum...

CONFIGURAREA CALCULATORULUI ROUTER

Deschidem legatura WiFi a calculatorului si bifam optiunea care permite serviciului Wireless Zero Configuration sa preia controlul setarilor placii de retea wireless. Asadar, bifam "Use Windows to configure ...".
In partea de sus se pot observa retelele pe care calculatorul le receptioneaza ca fiind active.
In partea de jos, la "Preffered networks", stergem toate retelele afisate, astfel incat fereastra sa devina goala.
In acest ne asiguram ca am sters toate retelele anterioare la care calculatorul "stia" sa se conecteze automat. si pregatim calculatorul sa se conecteze doar la reteaua pe care o vom configura in continuare.
Selectam "Add..." pentru a adauga o noua retea si alegeti ca tip de retea "AdHoc (Computer-to computer network).




Se deschide o noua fereastra, in care trebuie sa introducem setarile, dupa cum urmeaza:
"Network SSID" - Aceasta este denumirea pe care placa de retea WiFi o va difuza.

Alegeti un nume pentru retea si aveti grija sa il notati pentru ca acesta va trebui setat si la calculatoarele client ce le veti conecta la acest calculator!

Nu efectuam nici o modificare la setarile de criptare si de autentificare in retea intrucat este mai usor sa verificam functionarea corecta a modului router.
In cazul in care aceste optiuni deja sunt bifate, verificati ca acestea sa devina dezactivate, dupa cum se observa in imaginea alaturata.




Dupa efectuarea setarilor de mai sus, la revenirea in fereastra anterioara vom putea observa numele noii retele in partea de jos, impreuna cu iconita corespunzatoare placii de retea ce urmeaza sa fie folosita.














CONFIGURAREA CALCULATORULUI CLIENT


Deschidem legatura wireless pe calculatorul client. In cazul in care placa de retea fost configurata sa ne arate toate retelele WiFi receptionate de calculatorul client, in partea de sus a ferestrei vom observa si noua noastra legatura AdHoc. In cazul in care nu o gasim afisata, nu este nici o problema.

Selectati optiunea "Add..." si scrieti pur si simplu numele legaturi AdHoc precizat in fereastra corespondenta de la calculatorul router.

Nici aici nu este cazul sa setati optiunile de criptare si autentificare oferite. Amanati configurarea protectiilor DUPA ce verificati functionarea retelei!




PARTAJAREA CONEXIUNII


Buuuun! Acum, avem setata partea de WiFi a "sistemului". Cum facem sa ajunga internetul si la calculatoarele conectate prin WiFi? Simplu, raspunsul este ICS, adica "Internet Connection Sharing".
Aceasta este o facilitate a sistemului de operare Windows XP ce permite ca o legatura la internet sa fie folosita de mai multe calculatoare.

1. Deschideti Network Connections pe calculatorul router. (Click Start, click Control Panel, click Switch to classic view, apoi click pe Network Connections).

2. Click pe conexiunea care urmeaza sa fie partajata si, in fereastra din stanga, Network Tasks, click pe Change settings corespunzator acestei conexiuni.

3. In tab-ul Advanced, bifati optiunea Allow other network users to connect through this computer's Internet connection.

4. Daca nu folositi un firewall dedicat, poate ca ar fi bine sa bifati optiunea Internet Connection Firewall (ICF), in acest fel asigurandu-va ca sunteti protejati fata de posibilele pericole din retea.

5. In cele din urma, bifati si optiunea care permite celorlaltor utilizatori din retea sa controleze sau sa activeze legatura la internet. (Let other users control or enable this connection)

Dupa ce ati configurat ICS, fereastra Network Connection a calculatorului router va afisa, la detaliile legaturii dial-up PPPoE, statutul "shared" impreuna cu alte informatii de retea.





In acest moment, putem sa conectam celelalte calculatoare. Calculatoarele client vor primi, fiecare, un IP din clasa nerutabila 192.168.0.* via DHCP-ul calculatorului Router si vor avea conexiune la Internet!

Daca doriti sa activati criptarea retelei, va rog sa revedeti pasii de mai sus, acum, dupa ce ati verificat functionalitatea nu vor fi probleme!


Sper ca acest mic tutorial sa va foloseasca si sa evitati sa cheltuiti fara rost, crezand ca vi s-a stricat router-ul wireless!
In plus, la capatul celalalt, provider-ul RDS va "vedea" doar un PC conectat, ceea ce este perfect adevarat!

Desi setarile sugereaza ca avem o conexiune ce permite doar conectarea a doua calculatoare, sa stiti ca, in acest moment am urmatoarele dispozitive conectate:
-Laptop X61;
-Laptop HP;
-Laptop ACER;
-Nokia E61;
-Nokia E61 (al sotiei, nu e greseala);
-Pocket PC Loox N520;
-Laptop X40 (laptop router).

E adevarat, am o mica problema... Placa WiFi a router-ului stie doar 11Mbps; un calcul simplu arata ca fiecare dispozitiv foloseste 11/7 Mbps. Hm... mai putin chiar decat viteza de la provider! Utilizarea unei placi de retea de 54 Mbps duce la 54/7Mbps, simtitor mai bine, dar asta am si asta folosesc.

:-)

Succes!

2 comentarii:

Anonim spunea...

pentru vista e acelasi lucru?
stima

Adrian (YO3HJV) spunea...

Ar trebui incercat, nu vad de ce nu ar merge, intrucat exploateaza resurse interne existnte in SO. Poate sa existe anumite limitari in functie de editie, dar nu cred. Eu am renuntat la VISTA dupa niste experiente neplacute. Vezi un post anterior referitor la downgrade la XP Tablet Edition.

Most viewed posts in last 30 days