14 februarie 2010

HF Gateway Voice Operated Squelch

De multa vreme ma "bantuie" ideea de a interconecta undele scurte cu o retea locala in FM. Din nefericire, traficul in HF este, in principal, SSB iar declansarea retransmiterii semnalului SSB receptionat catre FM este destul de dificil de facut cu mijloacele traditionale.

Spre deosebire de circuitele standard de squelch utilizate in majoritatea statiilor radio si care sunt proiectate sa functioneze in relatie cu nivelul de semnal la borna de antena sau de componentele de audiofrecventa din afara spectrului audibil, aceasta schema are in vedere un raspuns la caracteristicile vocii umane. In esenta, este un discriminator FM care nu raspunde la zgomotele intalnite in benzile de unde scurte in modul de lucru SSB (heterodine, zgomot industrial etc).
Pentru prima data, circuitul a fost prezentat de Frank Reid (W9MKV) si David Link (W9YAN) in revista 73 Magazine din august 1982.
Schema este o adaptare a schemei folosite de Motorola in transceiver-ele MICOMM (HF-SSB). Jan Tarsala (WB6VRN ) si Randy Hammock (KC6HUR) au adus unele modificari pentru a putea sa foloseasca circuitul la retransmiterea canalului audio de la NASA pe un repetor local.

Schema prezentata mai jos reprezinta versiunea "originala", adaptata pentru traficul SSB si nu versiunea modificata.



Niciun comentariu:

Most viewed posts in last 30 days