21 septembrie 2008

Saber... Motorola SABER III






Ieri am achizitionat o Motorola din talciocul radioamatorilor.
Inscriptiile spuneau ca este o Motorola SABER SECURINET. Evident, pentru mine, care am abordat pana acum doar segmentul statiilor comerciale produse de Motorola, aceasta statie, in afara aspectului straniu, de RTP High Tech, nu imi spunea mai nimic...
Tot ce stiam se rezuma la urmatoarele: statie destinata utilizatorilor profesionisti din domeniul fortelor de ordine si al armatei.
Pretul accesibil (sub 50 EUR) si aspectul extraordinar m-au facut sa o cumpar, gandindu-ma ca, in cazul in care nu reusesc sa o fac sa mearga, macar am o statie buna de expus! Tinand cont ca o astfel de statie, noua, la dealer, costa peste 3000 USD (!!!!!!!!!!!!!!!), cred ca am facut o afacere buna.

Deci, Motorola SABER reprezinta o serie de statii lansate de Motorola in anul 1989 si destinata, cum spuneam, pietei de echipamente militare. In unele departamente de politie din SUA, sunt intalnite statii realizate in aceeasi carcasa dar cu facilitati diferite.
Principala caracteristica a acestor statii este robustetea si versatilitatea in ceea ce priveste integrarea in sistemele de comunicatii cu infrastructura.
Sunt doua tipuri de statii SABER: SystemSABER si SABER. Prima categorie este destinata infrastructurii TRUNK iar cea de-a doua este destinata infrastructurii clasice, repetor analogic si simplex.
Pe piata internationala, aceste modele sunt comercializate sub denumirea MTX1000/2000/3000.
Saber I/MTX1000 sunt statii fara tastatura si afisaj, cu 12 canale si posibilitate de criptare vocala.
Saber II/MTX2000 au 3 taste pe panoul frontal si afisaj in timp ce Saber III/MTX3000 au tastatura full (3x4) si afisaj.
Pe partea laterala sunt doar doua butoane, PTT si Monitor.
De retinut faptul ca, desi sunt identice, seriile Saber si MTX se programeaza cu versiuni diferite de RSS (nu sunt compatibile din punct de vedere al codului - codeplug). Practic, versiunea de export a fost modificata astfel incat sa nu poata utiliza criptoarele vocale aprobate pe piata din SUA.
Iata cateva din caracteristicile acestor modele:
Saber I-12 canale
Saber IE -24 canale in doua Zone (o zona este un set de canale corespunzator pozitiilor de pe rotactor-12)
Saber II-se prezinta in doua versiuni dependente de memoria EPROM existenta in placa de control logic: 2k sau 8k si permite, fie 4 zone a 12 canale fie 10 zone a 12 canale.
Saber III-este identica cu SABER II cu exceptia tastaturii.

Statia pe care am achizitionat-o este model H43QXK7139AN, ceea ce inseamna, potrivit tabelului de mai jos, ca este o statie de 6W, cu ecart intre 136-150Mhz, 120 canale, fara scanare si cu posibilitatea de a gestiona un sistem de criptare vocala. Desfacand statia am constatat ca acest modul chiar este instalat in statie, desi nu este de mare ajutor.
Intrucat am dorit sa modific extremele benzii de lucru la 144-174 Mhz, am selectat alt model number pe care sa lucrez, respectiv H33QXK7139AN.
Foarte pe scurt, utilizand versiunea RSS R07.01.00 (1994), am editat fisierul saber.exe in HexEdit, inlocuind secventa 80C8B308 cu secventa 00449508 (adica 146000000 cu 144000000). Inlocuirea a fost facuta in doua locuri in fisier. Se salveaza mai apoi fisierul saber.exe. Evident, se realizeaza o copie de siguranta, dar de acest aspect s-a ocupat HexEditor in mod automat.
Se trimite noua "personalitate" catre radio si "bang!", aveti o statie care stie sa mearga de la 144 la 174. Ce este interesant: odata stabilite limitele statiei, acestea se vor pastra indiferent de cine o va mai programa... Nitel altfel decat GP si GM, nu?
Bun, asta e varianta simpla, intrucat, pe la ora 2 noapte, statia imi dadea eroare 01-81 si refuza sa mai faca altceva decat umbra pe masa... Dar asta s-a intamplat din alte motive! Am folosit pentru citire un RSS mai vechi, versiunea 5.01.00 cu care am si scris. Se pare ca nu i-a convenit! Dupa rescriere, a intrat in starea de Checksum Error si a refuzat sa mai accepte alt codeplug. Soft-ul mai nou a reusit sa o convinga...
Recomandare, inainte de a trece la orice fel de manevra, este bine sa realizati niste copii de siguranta ale fisierului din statie si sa nu ignorati eventualele avertismente referitoare la suma de control, avertismente pe care le furnizeaza RSS. Programarea trece peste anumite avertismente, considerate usoare si se opreste doar la cele mai grave (de obicei care semnaleaza discrepante intre tipurile de hardware).
Ce mai este de facut? Sa o conving ca este o statie cu "Scan Enabled"... E in lucru!


Model Chart Breakdown:


Precizare: Gama exacta de frecventa a fiecarei statii se determina dupa citirea cu RSS intrucat din tabelul de mai sus nu rezulta. Practic, versiuna de VHF are urmatoarele variante: 136-150, 146-162, 148-174. Toate in Mhz.

yo3hjv
Adrian

Niciun comentariu:

Most viewed posts in last 30 days