Utilizatorii ocazionali ai frecventei repetorului B1UHF din Bucuresti au putut auzi o modulatie ciudata, tipica pentru un canal de date.
In cazul in care v-ati intrebat ce ar putea fi aceasta, ei bine, aici aveti raspunsul!
Este vorba de un prim pas in realizarea unei retele destinata legaturilor de voce prin DMR.
Reteaua DMR (Digital Mobile Radio) este o retea care foloseste transmiterea digitala a vocii. Vocea este "digitizata" printr-un vocoder de tip AMBE+2.
Rezultatul este transmis prin canal radio, folosind TDMA (Time Division Multiple Access).
Totul se desfasoara pe un canal radio care suporta simultan, doua astfel de canale de date.
Pentru diferentierea celor doua canale de informatie (transmisa pe acelasi canal radio de 12,5 kHz), se foloseste conceptul de "Time Slot". Statiile transmit RF doar jumatate din timpul cat tineti apasat PTT-ul, ceea ce duce la o exploatare mai judicioasa a spectrului radio dar si la cresterea autonomiei bateriei la statiile portabile.
Pentru a putea dezvolta coerent acasta retea, trebuie stabilite cateva premise in etapa de planificare.
E bine sa intelegem cateva concepte inainte de a planifica.
Totul se desfasoara digital, vocea devenind "date"; drept consecinta, apare posibilitatea de a trimite aceste date pe IP.
IMPORTANT:
Conceptul de retea DMR nu mai este orientat spre frecventa radio ci spre corespondenti si grupurile pe care acestia le formeaza. Din acest motiv, mai important este sa stim in ce TALKGROUP suntem decat pe ce frecventa intrucat prin reteaua DMR se activeaza simultan mai multe repetoare cand chemam corespondentii.
RETEAUA
Totul se desfasoara avand in centru un repetor DMR.
Acestea au si o conexiune Ethernet prin intermediul careia se pot interconecta mai multe repetoare folosind o retea IP.
Sunt mai multe posibilitati de a conecta repetoare sau grupe de repetoare intr-o retea, astfel incat aria in care se poate folosi o statie portabila sau mobila sa devina foarte mare; in prezent, exista reteaua MARC ce leaga peste 250 de astfel de repetoare.
Pentru ca sistemul sa poata fi exploatat coerent, este necesara o grupare a utilizatorilor dupa anumite criterii, in functie de acestea realizandu-se programarea statiilor care pot evolua in acest sistem.
De interes pentru reteaua DMR YO este IPSC - Internet Protocol System Connect, care permite interconectarea DIRECTA a repetoarelor, fara a mai fi necesare alte echipamente de tip controller. Reteaua poseda propriile mecanisme de control si coordonare.
Aceste mecanisme sunt in stransa legatura cu sistemul de ierarhizare si grupare a utilizatorilor.
TIME SLOT
Am scris mai sus ca pe aceeasi frecventa se pot "intampla" simultan doua canale de comunicatie de date; acestea pot contine voce sau date pur si simplu. Conventional, in reteaua MARC, s-a ales Timeslot 1 pentru voce si Time slot 2 pentru date, adica informatie GPS, SMS, telemetrie, informatie de alerta, informatie de intrerupere a microfonului blocat samd).
Time slot-urile sunt reprezentate prin TS1 sau TS2.
CONTACTS
Un alt criteriu de grupare a utilizatorilor este definit prin termenul CONTACTS.
De interes pentru o retea DMR IPSC sunt:
-Group Call
-Private Call.
Acestea formeaza Talk Groups (TG).
Din fericire, la nivel international, radioamatorii au schitat sistemul de alocare si ierarhizare a grupurilor, plecand de la codurile de retele de telefonie.
Astfel, Romaniei i-au revenit grupurile ce incep cu "226".
In situatia in care repetoarele sunt conectate in IPSC, intrarea in emisie a unei statii in aria de acoperire a unui repetor determina activarea intregii retele. Din acest motiv, pentru a reduce QRM-ul s-a optat pentru gruparea pe arii geografice plecand de la structura districtelor.
TG-urile au fost definite plecand de la codificarea YO:
226x, unde x reprezinta numarul districtului.
Astfel, pentru Bucuresti, TG "dedicat" GC (GroupCall) este 2263 iar pentru Timisoara, GC= 2262.
Pentru RVSU, GC=2269999 iar pentru comunicatii in grup restrans, se foloseste GC=9
La nivel international, GC=1 defineste apelul in intreaga retea MARC iar GC=2 apelul in reteaua MARC din Europa.
Asadar, pentru statiile destinate utilizarii DMR in YO, pentru ca acestea- de regula afiseaza numele canalului*- vom avea urmatoarele denumiri:
ROMANIA DMR - CG 226
YOx LOCAL NET - CG 226x
RVSU - CG 2269999
GRUP NET - CG 9
* "Canal" desemneaza locatia de memorie a statiei - ceea ce se afiseaza pe ecran- si nu frecventa radio in care se afla statia!
Utilizatorii, adica radioamatorii care utilizeaza DMR, vor avea un SID (Subscriber ID) asociat indicativului dar si statiei.
El trebuie sa fie unic, ceea ce inseamna ca, daca avem mai multe statii, vom avea cate un SID distinct, pe fiecare dintre ele.
Aici gasiti lista SID pentru YO3.
Frecventa setata pentru accesarea TG "Romania DMR" poate varia in functie de aria geografica in care se gaseste utilizatorul si de repetorul care o deserveste. Intrucat aceste repetoare sunt interconectate, indiferent de frecventa statia care origineaza transmisia va gasi corespondentul daca acesta se afla in aria de acoperire a unui repetor, fie el VHF sau UHF.
CONTACTS pot sa fie de tip:
-Privat (adica SID-ul statiei/radioamatorului)
-Grup (TG).
La programare si la actualizare, statia primeste o lista de contacte. Acestea pot fi contacte private, adica utilizatorul individual sau de grup. Acestea sunt TG-uri.
La randul lor, contactele (private sau TG-uri) pot sa fie grupate in Rx Group Lists.
La ce folosesc ele?
Ei bine, atunci cand programam un "canal", in partea din dreapta avem setat grupul sau corespondentul cu care putem initia un QSO iar in stanga, avem la Rx Group Lists denumirea sintetica atribuita unei liste de Contacts (de grup sau individuale).
In imaginea de mai sus, putem receptiona ce se discuta in lista YO care grupeaza conversatiile purtate in grupul RVSU si in grupul de trafic local restrans.
Desi initierea apelului se poate face doar pentru contactul pe care il alegem in lista din dreapta (Contact Name), daca se receptioneaza un QSO in Rx Group List "YO", vom putea interveni si noi in acel QSO apasand PTT intr-un interval de timp anume. Acest interval de timp se seteaza ca un parametru al retelei si este de ordinul secundelor. El se numeste Group Call Hang time.
In acest interval de timp, canalul de comunicatie deschis devine "rezervat" pentru statiile care fac parte din acelasi TG.
Un interval de timp similar in facilitati se poate defini si pentru apeluri de tip "Private".
Apelurile de tip "Private" sunt asemanatoare cu cele de tip "Contact name" doar ca utilizatorul selecteaza destinatarul din agenda accesibila prin meniul statiei.
In cazul in care se contacteaza un utilizator in regim "Private", QSO-ul se poarta in afara Talk Group-urilor, cu conditia insa ca acestia sa aib cel putin un TG comun.
PRACTIC
Din perspectiva utilizatorului, prin programarea statiei putem avea urmatoarele situatii:
-Statia initiaza apel DOAR in TG de interes si receptioneaza DOAR TG-ul respectiv
-Statia initiaza apel DOAR in TG de interes DAR receptioneaza in MAI MULTE TG
-Statia initiaza apel in TOATE TG si receptioneaza in TOATE TG
-Statia initiaza apel in TOATE TG si asculta in TOATE TG.
Mai exista posibilitatea ca, indiferent de TG in care suntem, sa apelam un singur corespondent sau un grup predefinit de corespondenti si sa purtam un QSO doar cu acestia fara a produce QRM pentru ceilalti aflati pe receptie.
In Bucuresti exista un prim repetor capabil DMR. Deocamdata el este in regim Dynamic Mixed Mode, adica permite atat legaturi in FM analogic cat si legaturi in DMR, din ratiuni de compatibilitate cu echipamentele aflate in utilizarea radioamatorilor din YO3 care folosesc activ frecventa.
Odata cu cresterea numarului de utilizatori si cu autorizarea lui, repetorul se va trece in mod exclusiv digital, pe o alta pereche de frecvente.
Cateva facilitati ale sistemului DMR:
-Desi o statie a ramas in emisie ca urmare a unei defectiuni la PTT, ceilalti corespondenti au putut folosi "frecventa" pentru a purta QSO-uri in continuare.
Statiile se pot programa astfel incat, chiar daca PTT este apasat, corespondentii sa intervina si sa anunte respectivul operator cu privire la aceasta problema.
-Actualizarea setarilor statiei se poate realiza si OTP, adica prin programarea Over The Air, de la distanta. Se pot face astfel corectii la o statie gresit programata, cu conditia ca aceasta sa fie lasata pornita pe o frecventa cu privire la care s-a convenit in prealabil. Programarea este conditionata de parole.
-O convorbire poate fi initiata DOAR cand frecventa este libera sau poate fi initiata PESTE o conversatie in curs (cazul apelurilor de urgenta) fara ca suprapunerea sa fie afectata de fenomenul de captura FM; practic, statia care intervine poate sa se afle la distanta mai mare de repetor decat statia PESTE CARE se intervine, calitatea audio neavand de suferit.
-Inainte de a initia apelul, se poate interoga reteaua pentru a afla daca statia corespondenta este in aria de acoperire folosind comenzi simple.
-Se pot transmite SMS-uri cu mesaje scrise din tastatura statiei sau predefinite intr-o lista de mesaje (pentru statiile fara tastatura alfanumerica).