29 septembrie 2020

2021 - BANDS ALIVE - O initiativa a True Blue DXer's Club

Un concurs intins pe un an; primul an al unui nou ciclu Solar in care ne asteptam ca propagarea in HF sa se imbunatateasca.

Fiecare legatura se adauga la punctajul care la final, in ianuarie 2021 te va aseza pe tabela.

Doar legaturi in CW si SSB, moduri de lucru "traditionale" in care ai ocazia sa
faci o legatura prin radio cu un ALT OM.

Se fac legaturi doar in benzile HF "clasice, 160m, 80m, 40m, 20m, 15m, 10m.

QRP - 5W PeP

LOW POWER - 100 W PeP

HIGH POWER - Maxim din autorizatie.




Esti interesat? OK, uite, mai jos este regulamentul. Este simplu si clar. Oricine poate participa. Orice legatura conteaza. 

Fara incrancenare, este o cursa pe un an intreg, pastrati-va rasuflarea si faceti QSO-uri!


The True Blue DXers Club

anunta

“Bands Alive”

Ultra-maraton CW/SSB DX - 2021

 

Introducere

Odata cu inceperea noului ciclu solar, conditiile de propagare in benzile de unde scurte (HF) sunt asteptate sa se imbunatateasca treptat pe parcursul anului 2021; aceasta noua initiativa este destinata sa ofere vanatorilor de DX-uri motivatia de a realiza legaturi si, drept urmare, sa sustina, sa imbunatateasca si sa promoveze activitatea radioamatorilor prin utilizarea modurilor de comunicatie “traditionale” ca telegrafia (CW) si fonia (SSB). Prin aceasta initiativa inedita, pe care o numim “Ultra-maraton”, ne dorim sa motivam operatorii sa realizeze pe parcursul intregului an legaturi cu indicative unice DX.

Perioada de desfasurare

1 ianuarie 2021, 00:00 UTC  – 31 decembrie 2021, 23:59 UTC

Moduri de lucru

CW si SSB. Intrebare: De ce nu si MIXT? Raspuns: din motive de simplitate. Pot fi utilizate diverse programe pentru log. Tinerea scorului si livrarea log-urilor se poate realiza cu o plaja variata de programe de concurs; nu toate suporta modul “mixt”. Mai multe detalii despre programele ce pot fi utilizate vor fi furnizate pe site, ulterior.

Categorii

Participantii pot alege una dintre cele 3 categorii in functie de puterea utilizata, indiferent de ce sistem de antene folosesc:

HIGH POWER – Puterea maxima permisa, potrivit autorizatiei

LOW POWER – 100W maxim

QRP – 5W maxim

Benzi

10, 15, 20, 40, 80 si 160 metri.

Intrebare: De ce nu si benzile WARC? Raspuns: Din acelasi motiv pentru care nu exista si participare la “mixt”. Mai multe detalii despre programele ce pot fi utilizate vor fi furnizate pe site, ulterior.

Scopul concursului

Orice participant la un concurs CQ WW DX va intelege scopul acestei competitii, care este acumularea de punctaj maxim. Spre deosebire de concursurile clasice ce se desfasoara pe o durata de 48 de ore,  acesta se desfasoara pe intreaga durata a anului calendaristic, din acest motiv este “Ultra-maraton”. Numarul de puncte se calculeaza astfel:

SCOR

Scorul final este totalul punctelor din legaturi (QSO) inmultit cu suma zonelor si a tarilor (CQ Zones si DXCC). Ex:  1000 puncte din QSO  x (30 Zone + 70 tari DXCC) = 100,000 (scor total).

PUNCTAREA LEGATURILOR

Statiile pot fi contactate o singura data in fiecare banda pe intreaga durata a Ultra-maratonului. Punctarea legaturilor se realizeaza in functie de locatia statiei cu care s-a realizat legatura:

·         Contacte intre statii pe continente diferite – 3 puncte;

·         Contacte intre statii din tari diferite, pe acelasi continent – 1 punct; Exceptie fac legaturile intre statiile din tari aflate in limitele Continentului Nord-American.

·         Contacte intre statii aflate in aceeasi tara – 0 puncte dar conteaza pentru multiplicatorii de tara si Zona.

MULTIPLICATORI

Sunt doua tipuri de multiplicatori:

Zona – Cate un punct pentru legaturi cu fiecare Zona CQ diferita in fiecare banda. Sunt aplicabile regulile de la CQ Worked All Zones;

Tara – Cate un punct pentru legaturi cu fiecare tara diferita in fiecare banda. Lista Entitatilor DXCC, lista de multiplicatori WAE (Worked All Europe) ,  IG9/IH9 precum si limitele continentale sunt aplicabile in definirea multiplicatorilor de tara. Statiile maritim-mobil sunt punctate doar pentru multiplicatorul de zona.

Software pentru log

Participarea la acest eveniment poate fi posibila practic prin utilizarea unuia din programele existente ce sustin concursul CW WW DX. Aceste programe pot actualiza automat scorul la fiecare legatura efectuata si vor evita legaturile duble, vor indica ce Zone si ce entitati DXCC au fost deja lucrate, lasandu-va sa va concentrati pe ceea ce este important, efectuarea de legaturi.

Participare

Pentru a putea participa la Ultra-maraton, trebuie sa va anuntati participarea prin inscrierea in sectiunea dedicata a site-ului TBDXC. Participarea este deschisa tuturor radioamatorilor, nu este necesara inregistrarea in randul membrilor Clubului!

Dupa inscriere, trebuie sa alegeti in ce categorie participati indicand clasa de putere si modul de lucru. Acestea nu mai pot fi ulterior modificate.

Veti putea apoi incarca in baza de date rezultatele oricand veti dori (punctaj, entitati DXCC, Zone WAZ precum si scorul total, astfel cum este calculat de programul de log). Pozitia voastra in clasamentul Ultra-maratonului publicat pe site va fi actualizata de fiecare data cand veti incarca datele.

Premii

In acest moment, ele consista in certificate. Acestea vor fi atribuite primelor cinci statii din clasament pentru CW, SSB si pentru clasele HIGH, LOW si QRP. Vor fi atribuite certificate si primelor trei statii clasate in ordinea punctelor pe fiecare continent, pentru CW si SSB, indiferent de clasa de putere.

Suntem in discutii preliminare cu o serie de sponsori urmand ca, in situatia in care numarul de participanti va fi considerabil (de ordinul sutelor), sa putem oferi premii in echipamente de

Arbitraj

Pentru majoritatea participantilor, legaturile din acest concurs intins pe o perioada de un an nu vor fi verificate. Cu toate acestea, competitorii care se califica in categoriile pentru care se elibereaza un certificat vor trebui sa furnizeze un log in format “adif” in cursul lunii Ianuarie 2021 care sa contina toate legaturile efectuate in cadrul Ultra-maratonului. Absenta logului va conduce automat la descalificare.

Logurile vor fi verificate de catre Comitetul de Concurs al Clubului care va solicita lamurirea ei de catre participant. In cazul in care participantul nu va putea lamuri problema sesizata de Comitet, acesta va fi descalificat.


12 septembrie 2020

"Soundcard I/O: Failed at 48kHz and 8kHz, giving up".

After playing with various Virtual audio "cables" and lot of tweaking I finally mess up the sound configuration. In the HamRadio Deluxe  I got this idiot error:

"Soundcard I/O: Failed at 48kHz and 8kHz, giving up".

I tried to find a solution on the internet, found a guy or two with the same problem but the answer he get was useless... Some even suggested to modify settings of the system pagefile! DOH!!!


So, i tried other applications/programs but all showed the same kind of error, that pointed to some impossibility to access the soundcard.

I will not enter in details because I now you want the easy solution...

So:

1. Click the WINDOWS key (left, down on the keyboard).

2. Write "privacy" and you will notice a selection will occur. Choose "Microphone Privacy Settings". A new window will open.




3. In the new window, under the "Allow apps to access your microphone" select "ON".


Thats it!
73 de YO3HJV


10 septembrie 2020

Raspberry Pi and RTL-SDR over TCP-IP

for my own reference

1. Install a Raspi image on the SD card;

2. Set up the Raspi OS "as usual";

3. sudo apt-get update

    sudo apt-get upgrade

4. sudo bash

    apt-get update

    apt-get install cmake -y

    apt-get install libusb-1.0-0.dev -y

    git clone git://git.osmocom.org/rtl-sdr.git

    cd rtl-sdr/

    mkdir build

    cd build/

    cmake ../ -DDETACH_KERNEL_DRIVER=ON -DINSTALL_UDEV_RULES=ON

    make

    make install

    ldconfig


Run it with


   rtl_tcp -a {IP Address}

Most viewed posts in last 30 days