Defectul reclamat era legat de aparitia unor dungi aleatorii pe ecranul LCD, la fiecare pornire. Culmea este ca apareau de fiecare data pe alte coordonate.
L-am rugat pe proprietar sa il trimita la firma si, la cateva zile dupa discutie, a sosit pachetul.
Acest aparat l-am pastrat spre depanare in "Sectia ATI", cum ii spun eu laboratorului de la sediul pravaliei, spre deosebire de celalalt service, care este de-a dreptul "Spital".
Inainte de a trece la verificarea aparatului pentru confirmarea defectiunii, de obicei dau o privire "circulara", incercand sa imi dau seama cam prin ce a trecut acel aparat.
Acesta, in mod particular, arata binisor, nu foarte incarcat de trecerea vremii peste el.
Am verificat defectul reclamat si am procedat la demontare pentru a ajunge la afisajul LCD.
Surpriza, inauntru, plin de praf si fum, ventilatoarele imbacsite iar transformatorul de banda larga al etajului final era si el incarcat cu acel amestec de praf si fum.
A fost remediat defectul la LCD si curtat temeinic aparatul de tot praful din interior.
De ce este important sa curatam din cand in cand transceiverul, in special ventilatoarele si canalul de ventilatie?
Simplu: orice depozit de praf amalgamat cu fum pe traiectul de circulatie al aerului modifica functia de transfer termic ceea ce poate creste (substantial) sansele pentru defectarea prematura a etajului final. Nu numai tranzistorii sunt afectati de supraincalzire ci si componentele adiacente (condensatori, rezistente, transformatoare de banda larga samd).
Ventilatoarele trebuie verificate periodic sa nu prezinte jocuri in lagare iar functionarea la 0.75% din tensiunea de alimentare sa fie absolut silentioasa. Orice zgomot in functionare este un indicator de probleme!