Desi era greu sa mai vii cu ceva nou in ecosistemul Digital Voice, Kenwood a indraznit. Ne propune o portabila care combina FM, D-Star si APRS adaugand facilitati intalnite in zona echipamentelor profesionale.
Experienta Kenwood in domeniul audio isi facesimtita prezenta iar eticheta "Kenwood-JVC" cere, parca, un soi de rigoare si excelenta, pe care noua portabila pare sa le confirme.
PACHETUL
Contine statia, un alimentator in comutatie SMP de 13.8VDC/0.65 A (suficient pentru incarcare dar nu si pentru operare cu putere maxima), antena (aceeasi ca la TH-D72), un clips de centura de tip "clestisor", discret dar care lasa o impresie solida, statia propriu-zisa si un acumulator de 7.2V/1800mAh.
Avem un manual (pe care nu l-am deschis, spre rusinea mea), certificatul de garantie, toate impachetate in tiple.
PRIMA IMPRESIE
Statia este mai mica si mai compacta decat ma asteptam dupa ce am vazut-o in fotografiile de promovare.
Tastele au un feedback tactil destul de discret si, extrem de atractiv, au toate functiile retroluminate, spre deosebire de alte modele de statii portabile care au doar functiile principale.
Tastele sunt solide, nu din paterial plastic iar tastatura numerica are si o usoara inclinare despre care nu stiu daca vine din ratiuni estetice sau ergonomice.
AFISAJUL
Mic insa cu vizibilitate foarte buna. Fiind un TFT Transflective, are o buna vizibilitate pe timpul zilei iar pe timpul noptii se poate activa retroiluminarea.
MENIUL
Meniul se acceseaza cu tasta dedicata iar navigarea are loc cu tastele de directie. Structura imi aminteste de telefoanele mobile precursoare generatiei smart-phone, folosindu-se iconite pentru identificarea grupelor de sub-meniuri.
Kenwood a facut treaba buna structurand meniurile pe grupe logice, astfel ca setarile se pot face rapid si fara prea mare bataie de cap cu manualul de utilizare.
SUNT SUBIECTIV ACUM
Spuneam la inceput ca D-Star este sistemul ales de Kenwood pentru intrarea pe piata portabilelor DV. Mi se pare un pariu bun, standardul fiind bine pus la punct, Kenwood avand experienta din zona profesionala cu standardul CDMA spre deosebire de Yaesu care a improvizat C4FM dupa o aventura in zona profesionala DMR.
Combinatia D-Star+ APRS se pare ca era asteptata de multa vreme, portabilele ICOM avand standardul propriu de locatie cu ajutorul GPS (dPRS), incompatibil cu reteaua analogica.
Pe langa acest pariu DV, Kenwood a combinat in aceasta portabila si un receptor bunicel pentru SW si unul chiar bun pentru FM, amintindu-mi de motivul pentru care ma atasasem de TH-F7, receptia AM si SSB.
Primele incercari de a conecta BT la sistemul masinii au esuat. Mai am cateva trucuri de incercat inainte sa abandonez. Ar fi un mare plus daca as putea sa o folosesc in masina fara sa imi ocup mainile!
Meniul de ajustare a parametrilor audio ma face sa cred ca in interior are un "suflet" SDR, ceea ce ar fi si cazul la experenta si vointa inginereasca a Kenwood-JVC.
Pur si simplu, pentru ce este, statia suna extrem de bine!!!
Ca sensibilitate, in testele facuta in afara Bucurestiului s-a comportat mai bine decat portabila pe care o folosesc in mod curent si care este oarecum etalon: Icom IC E92.
In Bucuresti, in poluarea radio m-a surprins foarte placut! Suficient de sensibila (parca ceva mai bine decat TH-D72) si extrem de putin expusa la IMD! Aveam de gand sa utilizez atenuatorul in caz de IMD insa pana acum nu a fost necesar!
Pe ici pe colo lumea se plange de autonomia mica a acumulatorului. Putini tin cont de faptul ca acumulatorii compacti, moderni, de tip LiIon sau LiPol incep sa prezinte capacitatea maxima dupa un numar de cicluri de incarcare... Cu GPS-ul oprit, Battery Saver la 0.1s, retroiluminarea pe Auto 5 sec si la intensitate medie, acumulatorul la prima incarcare m-a tinut doua zile in ascultare de radio BC FM pe un VFO si monitorizarea unei frecvente de UHF in al doilea VFO. Evident, nu doua zile continuu dar niste ore bune in prima zi si ceva mai putin a doua zi. Apoi, in a doua seara am pus statia la incarcat.
Volumul de auditie este ridicat desi difuzorul este pe jumatate obturat de tastatura alfanumerica; in spatele sau montajul interior este astfel proiectat incat sa asigure o cutie de rezonanta.
Sensibilitatea microfonului este excelenta, modulatia fiind corecta si indestulatoare. Imi este clar ca exista o procesare discreta a vocii in cutiuta!
Spre deosebire de TH-D72, pe laterala gasim doar interfata USB nu si RS232 asa ca, "Adio AVMAP"!
Din fericire, pe acest port USB putem interactiona extrem de larg cu statia. Avem de ales intre placa audio USB sau iesire FI, putem folosi software-ul pentru programarea memoriilor care functioneaza in timp real, adica imediat ce modificam sau adaugam in tabelul de memorii, regasim modificarea in statie (ca la ICOM).
Intrucat am "intrat" in statie, pot sa va spun ca este solid construita si cu atentie pentru rezistenta la apa. Din nefericire, tastatura si difuzorul sunt parte din panoul frontal astfel ca o eventuala inlocuire a acestuia va scutura serios buzunarul. Ceea ce ne duce cu gandul la a gasi cat mai repede niste huse de protectie! Eventual si un incarcator tip Slide in.
MICI BAZACONII MAI MULT SAU MAI PUTIN UTILE
Balans intre VFO A si VFO B.
Inregistrare audio pe SD card. Din pacate, doar de pe un VFO, la alegere.
Doua taste cu functii alocabile de utilizator. Totusi, plaja functiilor este relativ limitata, asa mi s-a parut dar pana la urma am descoperit de ce nu se poate alege functia de SCAN pe aceste taste; SCAN se face apasand lung pe tasta de VFO sau de MR (memory), dupa caz... Mea culpa!
Statia poate fi utilizata ca tracker APRS dar si ca GPS LOGGER, traseul fiind salvat pe SD card.
Ah, de efect mi se pare posibilitatea de a modifica imaginea ecranului de start!
Ca si alte statii DStar, si la TH-D74 gasim o lista pre-memorata de repetoare DStar, care pot fi accesate corelat cu informatia GPS.
A'propos de GPS, acesta este unul dintre cele mai rapide pe care le-am vazut!
A mai ramas ceva? Nu stiu, daca mai gasesc, revin!
Filmulet de la aplicarea modificarii pentru extinderea de emisie:
6 comentarii:
Multumim pentru review!
Comparam cu THD72, daca bateria e de tot de 1800mA si ecranul grafic si color e normal sa tina mai putin. Daca nu afisezi fotografii, ci doar iconite si o imagine de start-up nu stiu de ce trebuie sa pui ecran color. Si la THD72 se poate seta ceva monocrom ca si start-up.
La THD72 dupa 3-4 ani de folosire pe munte, cam de 2-3 pe luna, i-am sters cifrele de pe taste si nu am gasit tastatura de schimb. Daca poti sa ma ajuti as fi foarte recunoscator. Si bineinteles s-a ales si cu cateva zgarieturi si carcasa, o port pe baiera rucsacului la piept, dar fara husa. Si a mai luat muchii de stanca si mai ales crengi de jnepeni.
In cateva categorii bine alese era grupa meniul si al THD-72, spre deosebire de cel de la FT1. Intrebarea mare e daca au ramas scurtaturile pentru activat GPS-ul, APRS-ul, schimbat puterea? Eu aplic fara sa ma uit la statie. Din poze vad ca le-au mai schimbat si a mai aparut un mod/functie pe tasta. Ne intoarcem la HC200 ;)
E un pas in fata daca are receptie si pe unde scurte si SSB, la fel si BT
Dar mai stie Packet Radio? Poate fi conectata la PC si folosita si modem, cum e si D710 si THD72?
Balans VFO A si VFO B are si THD72 si prinde bine, la fel si SCAN-ul scurtat prin VFO si MR apasat lung. Si GPS logger, doar ca salveaza in memoria interna si apoi descarci cu cablu pe PC. Trebuie ceva plimbare pentru a reusi sa ii umplii memoria alocata. Eu descarca cam la 2-3 luni, trackurile de pe ea. Daca salveaza pe microSD e un plus, dar nu foarte mare.
Cum la noi prin zona C4FM e la putere, bateria tine mai putin, nu prea vad motive sa trec la versiunea noua acum. Mai ales ca noduri D-Star in afara de vestul tarii nu prea am vazut si modulatia C4FM pe VW e un pic mai buna fata de cea D-Star.
Numai bine si 73, de YO8SDE, Florin!
Salut Florin.
Multe intrebari la care la momentul review-ului nu aveam raspuns. Acum, dupa ceva joaca cu el, incerc sa dezvolt:
Aparent bateria tine destul de bine in raport de toate briz=briz-urile care sunt pe el. Mai mult de o zi cu BT activat si utilizat si cu GPS pornit.
Ecranul color are rostul lui in sensul ca informatia de pe ecran este mai usor de reperat pentru mine (cel putin) caci nu mai am vederea de 20 din 20 iar culorile spun ceva!Exista in continuare scurtaturile indicate de tine desi cel putin puterea este in alt loc decat cel de la D72. In continuare sunt doua taste alocabile din meniu. Pe una din ele am pus GPS On/Off si este foarte comod asa. Am cautat de am lesinat startul de TNC pentru APRS dar el era acolo unde l-a lasat Kenwood, doar eu uitasem! Da, a mai aparut inca o functie pe tasta si e bine pentru ca, de exemplu, la setarea CTCSS pe aceeasi tasta faci si alegerea tonului, ceea ce este foarte logic si simplu. Nu mai alergi in meniuri! HC era 85 parca :-) altele erau 200, de fapt, 2000!
Pe SD card poti inregistra traficul radio, ceea ce te scuteste de log, daca ai nevoie de asa ceva. Cu toate acestea, YO3IHG care este pasionat de sateliti, spunea ca nu merge sa puna in memorie split de benzi diferite asa ca degeaba logul daca e incomoda operarea pe sateliti. Poate fac ceva update mai incolo si se va putea memora frecventa cu split in benzi diferite.
Scula merita nu atat pentru facilitatea de DV cat pentru performanta de exceptie pe care o are in zona analogica. Absolut surprinzator in peisajul dominat cantitativ de Yaesu si calitativ de ICOM, dar asta nu vine prea ieftin.
Da, TNC-ul este in continuare accesibil si pe cablu dar si pe BT, ceea ce il face si mai atractiv pentru utilizarea cu un smartphone pe APRS, incluzand aici si mesageria, nu numai pozitionarea pe o harta.
73 de Adrian yo3hjv
Daca tine bateria o zi si ceva cu ecranul color, GPS, BT, poate si APRS e bine.
Iarasi e foarte bine daca sunt in continuare scurtaturile si sunt 2 taste configurabile de utilizator, la THD72 e una singura si eu o tin pentru reglarea SQ setata.
Mutarea alegerii frecventei CTCCSS pe aceeasi tasta cu cea de activare e foarte inspirata. Trebuia sa intru in acel quick meniu, daca nu aveam repetorul in memoria statie si era o frecventa diferita. Spre deosebire de Yaesu, pe THD72 este intr-o apasare de tasta si scroll prin acel meniu, nu pe a 4 ramura: meniu->submeniu->setare si alegere valoare.
Daca TNC-ul e tot acolo si accesibil prin BT chiar e o functie faina tare, pacat ca ceilalti producatori mari nu "o copie". TNC-ul de la Yaesu FT1 nu poate fi accesat, merge pe APRS-ul statiei si atat.
Iarasi si inregistrarea pe SD a traficului radio e bun, face mp3 sau wav? Eu am patit-o in concursul Cupa FM Nasaud de anul acesta, sa ma incurc in log, frig tare, fara pix si hartie, am folosit telefonul, dar am gresit mult in sistemul de notare al numarului legaturilor.
Cu memoriile pe split pentru sateliti stiu ca si pe THD-72 e la fel, dar update-uri de functionalitati prin firmwareuri noi a mai facut Kenwood. Speram sa faca si pentru acesta.
Fata de THD-72 cu cat e mai buna THD-74 pe partea analogica? Am comparat THD-72 cu FT-1 statie langa statie cu acelasi tip de antene si schimbat intre ele si intr-adevar Kenwood-ul sta mai bine, e mai sensibil. Dar au fost teste pe teren, nu in laborator. E drept ca si preturile difera, chiar daca FT1 aduce parte de digitala, dar sunt si generatii diferite.
Ai dreptate cu HC-ul 2000, era am mancat eu un "0", de la final! 2000 putea avea unitate de discheta incorporata, fata de HC 85. Dar tot cu 5 functii per tasta era, depinde in ce mod erai.
Inregistreaza mp3. Urmeaza sa fac niste teste cu Voice Message, sa vad daca merge si in FM analogic.
Nu pot sa compar 74 cu 72 pentru ca l-am dat pe 72 inainte sa il am pe masa pe 74 dar la modul absolut, merge surprinzator de bine in special pe receptorul wide. F6 de exemplu, este predispus la intermodulatii pe acest receptor. Si eu tot de teste in teren vorbesc, cele din laborator ofera cifre seci.
FD1 face parte din noua generatie Yaesu care a cam dat chix incepand cu VX7 pe partea de receptie.
TNC-ul este KISS si ai de ales din meniu sa trimita doar Waypointuri sau sa fie full TNC. Tot o chestie tipica Kenwood.
Multumesc pentru lamurir si informatiile suplimentare.
A durat un pic pana au scos aceasta noua generatie, dar se pare a meritat aceasta asteptare, suntr introduse chestii noi, nu doar modulatia digitala. Dar sunt reflectate si in pret.
Trimiteți un comentariu