Micul transceiver Xiegu G90 este unul foarte indragit de radioamatorii carora le place sa iasa in natura.
Forma sa compacta, cei 20 de W in toate benzile HF, antena-tunerul incorporat si plaja de tensiuni de alimentare pentru care a fost proiectat (10-17V) il fac un fel de "Swiss Army Knife" al SOTA/POTA/WFF ori pur si simplu, al /P.
Daca luam in considerare si ca este un transceiver SDR pur-sange cu un receptor cu performante exceptionale si pretul ce il face accesibil, intelegem de ce este atat de raspandit in lumea radioamatorilor.
Am fost ceea ce se cheama un "early adopter", unul dintre primii care s-au aruncat pe noua jucarie; imi aduc aminte ca, la acel moment, pe "lista de cumparaturi" erau KX2 si KX3, Xiegu G90 fiind adaugat cumva intr-o doara, cu usoara neincredere...
Am avut anterior ceva experiente cu un transceiver din seria "G" de la Xiegu, in sensul ca am avut la reparat (HI) si nu pot spune ca am fost impresionat. Era ceva intre "Casa Pionierilor" si "Cooperativa Radio Progres" insa cele cateva review-uri "de bine" si pretul scazut m-au facut sa ma decid in favoarea lui.
Dupa primirea pachetului, a fost "dragoste la prima vedere" pana cand, la a doua, la aproape doua saptamani de la "intalnire", microcontrolerul panoului frontal a decis sa ne paraseasca ceea ce a dat nastere unui intreg proces de reverse-engineering.
In pofida experientei mele destul de neplacute, convins de calitatile acestui transceiver, m-am implicat apoi in comunitatea on-line a utilizatorilor de Xiegu G90; am avut astfel ocazia sa intru in contact cu alti posesori sau utilizatori. In general, in astfel de comunitati discutiile sunt orientate in jurul problemelor intampinate iar radioamatorismul are si importanta componenta de laborator si atelier asa ca am incercat aici, pe blog, sa sintetizez tipologiile de probleme cu care fanii Xiegu G90 se confrunta.
Iar una din problemele cel mai des intalnite, este distrugerea etajului de intrare ca urmare a descarcarilor electrice.
Prin eforturi "specifice", am reusit sa intru in posesia unei scheme a producatorului, astfel ca m-am oprit din ridicarea schemei de pe exemplarul pe care il detin. Totusi, ce am primit este schema unei versiuni pe care nu am vazut-o niciodata in "liberate", cel mai probabil este a unui prototip folosit de producator in evaluarea preliminara.
Cu toate acestea, diferentele nu sunt intr-atat de mari ca sa justifice ignorarea ei.
De regula, descarcarile electrice afecteaza sectiunea intre conectorul de intrare P1 si C33.
Zilele trecute, un amic radioamator m-a rugat sa ma ocup de trx-ul sau ce a trecut printr-un astfel de eveniment, astfel ca pot ilustra cu imagini cum arata efectele unei descarcari electrice asupra transceiverului lasat conectat la un sistem de antene neprotejat.
La prima vedere, elementele de protectie au decis ca sunt depasite de eveniment...
Aparent, cineva a incercat sa intervina pentru remedierea efectelor, fiind vizibile urme de ceea ce pare a fi flux insa, la incercarea de curatare cu alcool izopropilic, componentele, pur si simplu, s-au dezintegrat! De fapt, acela era "fumul magic" condensat pe PCB.
Schema prevede un circuit filtru de banda format de L12, L13 si condensatoarele aferente, ce nu este insa prezent pe echiparea de PCB din versiunea aflata pe masa.
Dupa curatarea PCB-ului si eliminarea componentelor distruse fizic (GDT, Q13, D4, D40, U31), a fost posibila verificarea celorlaltor componente, rezultand ca si R18 si U32 sunt neconforme.
Pentru remediere au fost comandate componentele necesare; D4, D40 - CDSOD323-T03C (original: GBLC03I) , Q13 - DTC114A, GDT- LittleFuse SG75, U31 si U32 - AS179-92LF (original in circuit).
Cu privire la acest circuit de comutare, el este destinat utilizarii de la 20 MHz la 4 GHz; am incercat inlocuirea cu unul destinat frecventelor mai scazute, cu aceeasi topologie si compatibil ca amprenta (SKYA21001) insa mi s-a parut ca aduce in receptor unele componente de intermodulatie! Ciudat si contraintuitiv dar ramane ca fenomenul sa fie explorat suplimentar cu alta ocazie.
Pentru GDT a fost nevoie de refacerea unui "pat" corespunzator sustinerii de curenti mari intrucat acesta este primul element de protectie, ce descarca curenti mari fiind importanta rezistenta circuitului in special pe traseul de GND.
Un pic de rasina cu intarire la UV a fost de folos aici:
Masurarea celor doua condensatoare, C28 si C174 a aratat ca sunt decalibrate, avand in jur de 2 nF!
Circuitul Q13-C174 este un circuit care pune la masa tensiunea reziduala de RF la emisie, blocand trecerea semnalului de nivel mare catre etajul de intrare.
Datorita vaporizarii traseului, am refacut circuitul "Manhattan style" cu imobilizarea mecanicacu ajutorul unei picaturi de epoxy sub condensatorul C174.
Dupa remedierea si refacerea circuitului, la testare a reiesit ca pinul central din conectorul UFL mama instalat pe sectiunea de coaxial care vine de la releul comutator Rx/Tx realizeaza contact imperfect pe conectorul notat pe PCB cu "Rx". Datorita deselor manipulari, in cele din urma a cedat si conectorul de pe PCB astfel ca am ales sa il conectez direct, fara conector UFL.
Am verificat si functionarea filtrelor trece-banda din etajul de receptie si acestea functioneaza corect.
Reparatia a fost un succes si un QSO m-a convins de asta.
Pe langa aceste probleme am descoperit ca mufa RJ45 de la microfon sufera de binecunoscuta problema a ruperii din PCB astfel ca, daca tot era pe aici statia, am zis sa rezolv si problema asta. Din pacate, microscopul abia a sosit de dimineata si am gresit undeva astfel ca nu a capturat imaginile cu acea parte. Nu a fost simplu, reparatia a fost facuta "in situ", fara a scoate PCB-ul din sasiul panoului frontal intrucat mastile butoanelor sunt lipite cu superglue, din fabrica, de axele encoderelor! Nu e prima statie la reparat care are aceasta caracteristica si solutia este taierea mastilor pentru inlocuirea encoderelor. Nu merita aplicata solutia in acest caz asa ca repararea mufei a fost destul de complicata dar a reusit pana la urma!
Termistorul etajului final era, de asemeni problema cunoscuta, la distanta de tranzistorul final; si aceasta problema a fost rezolvata, preventiv.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu