24 august 2007

RFSM-2400 Digital mode

The following article is in romanian language as I intend to make it accesible to romanian hams. The original documentation about this digimode can be found on the internet, especially on this page.


Din curiozitate si dintr-o usoara plictiseala legata de eternul SSB in benzile de unde scurte, am inceput sa "sap" pe internet dupa tot felul de moduri digitale
exotice.
Am ajuns la acest obiectiv dupa ce am citit un material despre experienta unui radioamator in urma dezastrului de la WTC din 11 septembrie 2001, cand reteaua de urgenta ARES a radioamatorilor americani a intrat in functiune.
Una din problemele ridicate de reteaua de urgenta a fost transmiterea de liste cu necesarul de materiale si cu beneficiarii acestora.

Solutia gasita de radioamatori a fost utilizarea de moduri digitale care sa permita transmisia cu cat mai putine erori a datelor, date care sa poata fi integrate automat in diferite sisteme de evidenta. Ma rog, daca nu automat, atunci macar sa poata fi copiate in alte programe fara sa fie nevoie sa fie rescrise de mana. Pe scurt, o solutie sigura care sa consume cat mai putin timp din partea operatorului.
Acestui deziderat ii raspunde cel mai bine radio-pachetul, care permite transmisia la o viteza relativ ridicata de 1200 baud.
Totusi, viteza propusa este atinsa in retelele constituite pe UUS, in a
numite conditii. Pentru retelele HF, viteza la care se poate spera este de aproximativ 300-400 baud. Transmisia unui fisier tip document tabelar (aprox. 30Kb) ar dura extrem de mult in aceste conditii. Ma refer la transmisia pe unde scurte.
Alte solutii derivate din TTY pot satisface cerinta transmisiei de text dar nu sunt la fel de bine protejate impotriva erorilor, putand genera incurcaturi in mediul specific generat de un eveniment de natura sa mobilizeze o retea de urgenta.

Tot cautand, am gasit ceva informatii despre un nou mod digital propus de radioamatorii din Rusia si Finlanda.
Este vorba de un mod digital, capabil sa transmita la o viteza superioara, in jurul valorii de 3000bps in benzile de unde scurte, cu algoritmi de corectie a erorilor.
Acest mod de lucru a fost dezvoltat plecand de la standardul militar MIL-STD-188-110A.
Programul se numeste RFSM-2400, acronim de la Radio Frequency Software Modem si poate fi descarcat de aici.

Programul se prezinta sub forma unei arhive zip. Il descarcati si il dezarhivati ca atare, el creind un folder denumit RFSM ce contine toate fisierele necesare rularii

Autorii programului recomanda o configuratie destul de “puternica” pentru calculator:

- Procesor: Pentium-III 600 / Athlon 600 sau peste.
- RAM: Minim 32Mb (presupun ca acestia sunt cei ramasi liberi in afara resurselor cerute de sistemul de operare).

- Video: minim VGA 640x480
- Placa sunet, DirectX-compatible, 44100 Hz sau 48000 Hz.
- OS: Windows 95/98/ME/2K/XP/2003 (with DirectX 5.0+) or Linux (with WINE).
- COM-port (pentru controlul PTT). Nu este neaparat necesar, putandu-se folosi functia VOX a TRX-ului.

Programul permite urmatoarele actiuni:

-chat intre statiile conectate;

-transfer de fisiere la 2400baud;

-acces internet;

-transfer de mesaje e-mail.

Iata si cateva din caracteristicile lui:

- utilizeaza modulatia definita de MIL-STD-188-110A (inclusiv versiunile modificate).
- viteza maxima de transfer: 3200 bps (standard) and 2666 bps (non-standard).
- banda de frecventa ocupata: 0,3-3,3 kHz (standard) si 0,3-2,7 kHz (non-standard).
- sistem adaptiv de corectie..
- foloseste optimizare SSE2 (depinde de disponibilitatea procesorului)
- poate utiliza portul COM pentru controlul TRX.
- permite corectia erorilor generate de placa de sunet.
- transferul de fisiere utilizeaza tehnica ARQ (Repetarea blocului d
e date compromis)
- baze de date simplificate pentru statiile corespondente si pentru monitorizarea pachetelor.

Personal, am creat in radacina C:/ un folder denumite Digimodes, cu subfolder pentru fiecare program instalat. In felul acesta este mai usor sa le gasesc atunci cand doresc sa accesez diferitele fisiere log necesare pentru “reglaje”.

Pentru a porni programul, cautam in folderul RFSM rezultat in urma dezarhivarii fisierul RFSM2400.exe. Dublu click pe fisier sau cream un shortcut pe desktop pentru acces mai facil.

Odata lansat programul, pe ecran vom avea fereastra principala a acestuia:

Din cate am observat, programul utilizeaza rutinele DirectX ale Windows-ului. Mesajul “Wait connection” semnifica starea de asteptare a unui semnal care sa fie decodificat.

Bara de pictograme este dublata de meniului tip Text din partea superioara a ferestrei de program.

Primul pas pe care vi-l recomand este sa accesati meniului Options>Preferences sau direct pe pictograma cu unelte, unde vom seta cativa parametri necesari unei functionari corecte.

Este important sa retineti ca programul face distinctie intre caracterele minuscule si caractere majuscule ale indicativelor! Astfel, YO3HJV este diferit de yo3hjv si o conexiune care are ca destinatar o statie al carei indicativ este definit cu majuscule va trebui solicitata tot cu majuscule. Conventional s-a ales utilizarea majusculelor.

Al doilea pas, foarte important, este setarea placii de sunet. Acestea sunt accesibile pe tablita “Hardware” a meniului :

Optiunile “DirectSound devices” si “WaveIn devices” se refera la utilizarea resurselor software (DirectX) si, respectiv, hardware, ale calculatorului in tratarea sunetului. Eu am utilizat cu succes resursa hardware intrucat dispun de mai multe placi de sunet atasate pe USB la calculator si am alocat direct resursa hardware.

Sub aceste optiuni, se observa meniul de setare a frecventei de esantionare a placii alese, atat la receptie cat si la emisie. Programul poate utiliza placi audio cu doua frecvente de esantionare: 48kHz si 44,1kHz. Placa aleasa esantioneaza la 44,1kHz, asadar am ales aceasta varianta. Meniul “Rx Real…” si “Tx real…” sunt utilizate pentru a calibra cat mai exact placa de sunet in scopul atingeri performantei maxime la rata de transfer. Eu nu am realizat aceasta calibrare.

Pentru posesorii de calculatoare cu procesor multimedia sau mai bun, exista optiunea de a bifa utilizarea de algoritmi SSE2. Utilizarea lor degreveaza procesorul de o serie de sarcini suplimentare.

Dupa ce am efectuat aceste setari, este nevoie sa alegem modul de lucru. Acesta este disponibil pe tablita “Modulation”:

Modurile de lucru disponibile sunt:

-Mil … standard, banda audio extinsa, astfel cum este definita prin standard;

-Non-standard, banda audio restransa;

-Dumb modem, mod de lucru in care este exclusa interventia utilizatorului (utila pentru functia de nod retranslator), posibila doar impreuna cu modul Non standard.

In acest meniu de configurare mai avem tablite pentru controlul modului in care este actionat PTT-ul statiei, culorile mesajelor etc. Nu insist asupra acestor setari intrucat nu sunt esentiale pentru exploatarea programului ci constituie elemente de personalizare a interfetei grafice.

Odata ce am efectuat aceste setari, putem inchide acest meniu, incepand utilizarea propriu zisa a programului.

Conectarea cu transceiver-ul se realizeaza prin intermediul unei interfete intre placa de sunet a calculatorului si TRX. Personal am folosit o conexiune directa, fara transformatoare si fara element de comanda derivat din COM, exploatand facilitatea VOX existenta pe transceiver. Intrucat acest mod de conectare l-am verificat cu alte moduri digitale iar semnalele sunt curate, fara semnale parazite sau brum, nu am gasit motiv sa renunt la el.

Nu intru in detalii privind aceasta conectare intrucat ea difera de la TRX la TRX. Pot insa sa va recomand sa elimineati orice filtre si egalizatoare pe traseul audio, sa setati constanta de timp a circuitului AGC cat mai scurta (la receptie) si sa nu supramodulati.

Frecventele utilizate pentru acest mod sunt, in principiu, cele utilizate pentru retele bazate pe ALE (Automatic Link Establishment) si sunt actualizate periodic pe pagina www.hflink.com.

In marea majoritate a timpului, statia mea este in QRX pe 14,10950 Mhz.

Voi mai completa acest material cu noi informatii despre "peripetiile" cu RFSM2400.

Adrian

Yo3hjv

Un comentariu:

Anonim spunea...

interesant! yo9fmp

Most viewed posts in last 30 days